Header Ads

Kuşburnu Marmelatı Tarifi, Nasıl Yapılır

 

kuşburnu marmelat yapımı

Doğal olarak kırlarda ve ormanlarda kendine has bir çalı üzerinde yetişen kuşburnu meyvesi soğuk havalarda tüketilebilecek bir vitamin deposu olarak bilinmektedir. Küçük kırmızı veya turuncu bir meyve olan kuşburnu içerisinde birçok çekirdek bulunması nedeniyle bazı inceliklere dikkat edilerek tüketilebilmektedir.

Geçmişten günümüze çeşitli tariflerle üretilen kuşburnu marmelatı yapımının ev ortamında daha doğal olarak imal edilmesi tavsiye edilmektedir. Kışa hazırlık çalışmalarında en sık tercih edilen yiyeceklerden olan kuşburnu marmelat yapımı hakkındaki tüm incelikleri şöyle sıralamak mümkündür.


Kuşburnu Marmelatı Yapımı

Güneşten aldığı turuncu rengi kırmızıya dönmekte olan olgunlaşmış kuşburnu meyveleri yıkanarak bir tencereye alınır. Daha sonra üzerine meyvenin miktarına göre dörtte bir oranında su eklenerek kaynatılmaya başlanır.

Kaynama esnasında arada sırada karıştırılarak marmelat hazırlığında kuşburnu meyvelerinin tamamının pişirilmesi sağlanır. İyice pişirildikten sonra hazırlanan karışım soğumaya bırakılır.

Kuşburnu marmelat yapımında en önemli nokta meyveler pişirildikten sonra ince bir bez veya elek yardımıyla geçirilmesidir. İster bir çırpıcı yardımıyla ister elle elekten geçirilen meyvelerin çekirdeklerinden ve içeriğinde bulunan ince liflerden arındırılması böylelikle sağlanmaktadır.

Mümkün olduğunca en ince elekten geçirilen kuşburnu meyvelerinin posası daha sonra ince bir tülbent yardımıyla bir kez daha geçirilerek tüm çekirdek unsurlarından ayrılır.

Kuşburnu marmelat lezzetini elde etmenin ilk aşaması meyvenin özünü elde edebilecek şekilde süzme işleminden sonra kıvam elde etme işlemidir.

Tamamen krema kıvamına gelen marmelat daha sonra bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Kaynama esnasında sıklıkla karıştırılarak kıvamın oluşması sağlanır. Tercihe göre bu aşamada marmelat ölçüsüne ve damak tadına göre bir veya iki su bardağı şeker ilave edilerek kaynatılmaya devam edilir.

Kuşburnu marmelat yapımında ideal kıvamın yakalanabilmesi için karışımın bir kaşığa alınarak akışının yavaşlaması kontrol edilir. Böylece koyu bir kıvam elde edene kadar kaynatma işlemine devam etmek yararlı olacaktır.

Doğal olarak hazırlanmış kuşburnu marmelatı ideal kıvama geldikten sonra olabildiğince sıcak halde kavanozlara koyulduktan sonra iyice kapatılarak konserve şeklinde uzun süre tüketilebilmektedir. Bunların haricinde buzdolabında da uzun süre saklanması mümkündür.

Kış aylarının vitamin deposu olarak bilinen kuşburnu marmelatını ev ortamında kolaylıkla üretebilir kahvaltılarınızda marmelat olarak kullanabildiğiniz gibi sulandırarak meyve suyu şeklinde de tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.