Header Ads

Kiraz Reçeli, Nasıl Yapılır?

 

kiraz reçeli tarifi

Yaz mevsimini gelmesi ile mevsimin en güzel meyvelerinden elbette reçel yapılır. Özellikle rengiyle bizi cezbeden kiraz reçelini denemeden yazı bitirmeyin derim. Yapımı oldukça basit tadı enfes olan bu reçel kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Özellikle kış aylarında kahvaltı da kızarmış ekmeklerin üzerine sürdünüz kiraz reçeli ile eve dağılan o hoş kokusu sizi yaza götürecek. Peki bu reçelin tarifini sizlere vermeden önce bir kaç bilgi vereceğim. Kirazların çekirdeklerini temizlemekte zorlanıyor iseniz sert bir pipet ile kirazların çekirdeklerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bu saye de işiniz daha kolay bitecek ve kirazların suyu çok dağılmayacak.

Kiraz Reçelinin Malzemeleri

·       1kilo kiraz için 1 kilo toz şeker

·       1 tatlı kaşığı limon tuzu limon tuzu yok ise limon suyu

Kiraz Reçelinin Tarifi

Öncelikle kirazlarımızı geniş bir kapta yıkalım yıkadıktan sonra kabın içerisinde beklerken kirazların çekirdeklerini bir sert pipet ile temizleyelim. Temizleme aşamasında çekirdekler kolayca çıkacak. Temizlenmiş kirazlarınızı tencere içine alalım ve üzerine 1 kilogram şekeri ekleyelim ve hiç karıştırmadan o şekil de 2 saat bekletelim fazla bekletmeyin yoksa kirazınız çok su bırakabilir ve buda reçelinizi sulu yapar.

Bekleyen kirazlar ocağa alınıp önce hızlı ateşte kaynamaya bırakılır.

Kaynamaya başlayınca reçel kısık ateşte kaynamaya bırakılır.

Ara ara reçelinizi karıştırmanız gerekir.

Reçeliniz kaynama sırasında köpükleşmeye başlar iste o sırada köpüğünü almalısınız ki reçelinizin kıvamı güzel olsun.

Bu şekilde 1 saat kaynadıktan sora azar azar bir tabağa suyundan alıp buzdolabında bekletip soğuyunca kıvamına bakmalısınız.

Reçeliniz 2 saat içinde kıvam alacaktır.

Kıvamlı bir şekilde olunca en son limon tuzu ya da limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatmadan kavanozlara sıcak bir şekilde doldurmanız gerekir.

Sıcak kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters bir şekilde çevirip soğumaya bırakalım.

Ters çevirmemizin sebebi reçellerin kapağı sıkıca sarıp hava almamasını sağlayacak. Hava almayan reçeller 1-2 yıl süre bozulmadan kalabilir. Afiyet olsun

Püf Noktası

Limon tuzu ya da limon suyu eklemek reçelin pembe bir renk almasını sağlar ve reçelin kıvamlı olmasının yanı sıra şekerlenmesini önleyecektir. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.