Header Ads

Kızılcık Meyvesinde Hangi Vitaminler Bulunur? Kızılcık Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

kızılcık nedir faydaları

Sonbahar meyveleri arasında bilinen kırmızı rengi ve iri çekirdeği ile doğal meyveler arasında bulunan kızılcık aslında tam olarak kıymeti geç fark edilmiş gıdalar arasında yer almaktadır.

İçeriğinde bulunan vitamin ve minarelerin katkısıyla kızılcık, bağışıklığı güçlendirmek, hücre yaşlanmasını önlemek ve diğer sağlıklı besin özelliklerini barındırmasıyla son yıllarda çok daha değerli bir meyve haline gelmektedir.


Kızılcıkta Hangi Vitaminler Bulunur?

1. C vitamini: Kızılcık, C vitamini açısından zengin doğal bir meyvedir. Bu özelliğiyle ilk olarak  bağışıklık sistemini desteklemektedir. Bununla birlikte cilt sağlığında olumlu etki yaparken özellikle serbest radikallere karşıda vücudu korumakta etkilidir. Kızılcık, içeriğinde bulunan A, C ve K gibi vitaminleri en çok da uzun süre sağlıklı bir yaşam sürdürülmesine katkıda bulunmaktadır. 

2. Lif: Kızılcık meyvesinin lif açısından zengin olması ilk olarak bağırsak ve tüm sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkilemektedir. Buna bağlı olarak da kan şekerini düzenlemeye yardımcı bir özelliği bulunur. 

3. Antioksidanlar: Kızılcık meyvesinin en değerli özelliği ise antioksidan açısından zengin bir meyve olmasıdır. İçeriğinde bulunan prosiyanidinler, antosiyaninler ve flavonoidler gibi antioksidanlar sayesinde hücresel hasarı önlemeye yardımcı olduğu gibi yaşlanmayı geciktirmek konusunda da faydalıdır. 

4. Mineraller: Lif bakımından zengin olmasının yanında potasyum ve manganez gibi mineralleri bulundurmakta bunlar ise insan vücudundaki elektrolit dengesini korumaktadır. Bunlarla birlikte kızılcık meyvesinde bulunan polifenoller sayesinde özellikle kalp sağlığını da desteklemektedir. 


Kızılcık Meyvesinin Faydaları Nelerdir? 

Doğal ortamında kendiliğinden yetişen bir tür olan kızılcık meyvesi, yapısı ve özelliği nedeniyle birçok fayda ya sahip bir meyvedir. Bu faydaları şöyle sıralamak mümkündür. 

1. Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar. İçeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineralin katkısıyla kızılcık meyvesinin bağışıklığı güçlendirdiği tespit edilmiştir. 

2. Kansere karşı etkilidir. Son yılların en sık rastlanılan rahatsızlığı olan kanserin oluşmasını engelleyici etkisi bulunan bir meyvedir. 

3. Cilt sağlığını destekler. Kızılcık antioksidanları bulunduran bir içeriğe sahip olduğu için hücre hasarını önlemekte böylece ciltte oluşabilecek yaşlanma ve diğer tüm hasarları önleyebilmektedir.

4. Kalp sağlığını korur. Kalp ve damar sağlığının korunmasında faydalıdır. 

5. Sindirim sistemini özellikle bağırsak sağlığını olumlu etkiler. 

6. Yaşlanmayı önleyici özelliği bulunur. 

7. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı dayanıklılığı arttırır. 

8. Beslenme düzeni için özellikle diyet programına uyum için destekleyici tok tutma özelliğine sahiptir. 

9. Eklem iltihabı ve vücutta bulunan iltihaplanmalara faydalıdır. 

Tüm vücut sistemlerinin düzenli çalışmasında olumlu etkiye sahip olduğu ifade edilmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.