Header Ads

Karahindiba Faydaları Nedir?

 

karahindiba faydaları

Karahindiba, diğer adıyla Dent de lion yani aslan dişi, sarı renkli 10-50 cm boyutlarına kadar uzayabilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Ülkemizde genelde çayırlık alanlarda ve yol kenarlarında rastlanan karahindiba bitkisi, içi kengel denilen acı bir sütle dolu kazık köküne sahiptir. İyi bir potasyum kaynağı olan karahindibanın çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. En yaygın kullanımı ise yapraklarının demlenmesi suretiyle yapılan karahindiba çayıdır. Bu doğal çayın birçok faydası vardır. Ancak güçlü bir bitki olduğundan günde bir fincandan fazla içilmesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca hamile bayanların doktora danışarak kullanması önerilir.

Karahindibanın diğer bir kullanım şekli ise salatasının yapılmasıdır. Fakat özel yetiştirilenler dışında acı bir tadı olduğundan genellikle tercih edilmemektedir. Kullanımının çoğunlukla güvenli ve neredeyse yan etkisiz bir bitki olmasına rağmen ishal olan kişilere rahatsızlıkları geçinceye kadar kullanmamaları önerilir.

Karahindibanın faydaları ise şu şekildedir;

1.      Metobalizmayı uyararak zinde tutar.

2.      İdrar söktürme etkisi vardır. Ayrıca böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur.

3.      Cilt bozuklukları ve deri hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda yüzdeki benlerden ve lekelerden kurtulmaya olanak sağlar. Kökünü ezerek yoğurda karıştırıp problemli bölgeye sürebilirsiniz.

4.      Nemlendirici özelliğinden dolayı birçok ilaç ve kozmetik firması ürünlerinde kullanmaktadır. Yeşil kısmının ezilerek cilt maskelerine katılması tavsiye edilir.     

5.      Karahindiba çayı, kan şekerini düzenlemeye ve insülini iyileştirmeye yardımcı olur. Şeker hastaları günde 5-6 sap yiyebilir.

6.      Hareketsizlik, yetersiz veya yanlış beslenme, yeteri kadar su tüketmeme gibi durumlarda ortaya çıkan ödemleri vücuttan atmayı sağlar.

7.      Probiyotik lifler içerdiğinden, sindirim sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkiler, hazmı kolaylaştırır.

8.      Tüm zehirlere karşı panzehir özellik taşır.

9.      Anne sütünü arttırdığı bilinmektedir.

10.   Uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

Karahindaba Çayı Yapımı

   İnce kıyılmış karahindiba yaprakları ve kökü (iki kahve kaşığı kadar),300-500 ml kaynar suyla karıştırılarak 5 dakika haşlanır. Bir kaç dakika demlendikten sonra içilir.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.